2015. január 14., szerda

John Green: Csillagainkban a hiba


Gondolom, a világ 80%-a már olvasta ezt a könyvet (vagy látta a filmet), de én, ahogy már említettem is, sokszor frászt kapok a nagy hype-pal övezett művektől, és sokszor csalódtam már bennük, éppen ezért mindig halogatom a percet, hogy szembenézzek velük. Így, bár megkaptam októberben a könyvet a születésnapomra, csak most vettem kézbe. Mivel tippem szerint a történetet már mindenki ismeri, ezért annak leírásával most nem tölteném az időt.
A regényt egy nap alatt elolvastam, képes voltam fent maradni éjjel fél 3-ig, csak, hogy ne bántson még másnap is ez a mű. Igazából kavarognak azóta is a gondolataim, és most, hogy ezeket a sorokat írom, sem tudom eldönteni, mit is érzek a könyv iránt.
Mert egyfelől tetszett, hiszen gyönyörű a történet, én nem is számítottam arra, ami történt a fiatalokkal (nyilván nem arra gondolok, ami a legvégén történt, hiszen gyógyíthatatlan beteg fiatalokról van szó – sejthető, hogy mi lesz a vége – sajnos). Persze, naiv és happy end-rajongó énem egy része imádkozott érte, hogy légyszilégyszi, legyen jó a vége, de valahol tudtam, hogy hiába. Mert az élet is ilyen: igazságtalan és szemét, és hiába könyörögsz, magasról tojik rád és arra, amit te szeretnél. Mindnyájunknak tett már keresztbe a sors, kinek így, kinek úgy. Kinek egy súlyos betegséggel, ami felnyitotta a szemét, kinek csak azzal, hogy hiába tanultál sokat a vizsgádra, mégis megvágtak, hogy egy banális példát is hozzak. Szerintem ebben áll ennek a regénynek az erőssége, de egyszersmind pont ezért fáj annyira: mert igazságtalan. Mert egy könyvet többnyire nem azért veszek kézbe, hogy fájjon, ami benne történik. És itt fáj, nagyon, és éppen ez ébreszt rá arra, hogy basszus… Ilyen az élet is. Sokszor sújt le ránk a mocsokságával, és ezzel fáj szembesülni egy regény lapjain. Meg mert ilyen az ember: reménykedünk az utolsó pillanatig, pedig tudjuk, hogy két halálos beteg fiatal felnőttről olvasunk. Mégis keresztbe tett ujjakkal szorítunk.
Tetszett azért is, mert két okos, aranyos, érett fiatalt ismerünk meg, akik tisztában vannak a lehetőségeikkel, mégsem lázadoznak ellene. Sőt, megpróbálják kihozni a legjobbat a hátralévő életükből. Változnak egymás hatására. Hazel kibújik a maga építette falak mögül. Augustus pedig örök optimista, hiába történt vele a múltban, ami történt – nem akarok spoilerezni.
Tetszett azért is, mert végre nem egy nyálas és gusztustalan tinik halhatatlan szerelméről szóló picsogás. Az elbeszélő, Hazel végig tárgyilagos, és még jó, hogy ilyen. Valószínű, hogy aki évek óta szenved a betegségtől, és tudja, a vég előbb vagy utóbb, de bekövetkezik, az valóban ilyen.
Nem tagadom azt sem, hogy az utolsó kb. 40 oldalon konstans folyt a könnyem, és öleltem magamhoz a kispárnát, körülöttem pedig egyre gyűltek a használt papírzsepifelhők. Lehet erre a sztorira rásütni a bélyeget, hogy túl van magasztalva, amivel egyet is értek, mégis megérintett.
Ami nem tetszett, azt talán úgy tudnám megfogalmazni, hogy nem volt azért akkora katarzis bennem. Nem éreztem azt, hogy most át kell értékelnem az életemet. Természetesen átsuhantak rajtam a gondolatok, hogy igen, becsülni kell az életet, igen, szeretni a családot, szerelmet, amennyire lehet, és a többi. És igen, ha valaha úgy hozza a balsors, hogy én is súlyos beteg leszek, szeretnék olyan méltóságteljes lenni, mint Hazel, szeretném hozzá hasonlóan viselni a megpróbáltatásokat.
De valami érzem, hogy nem oké. Olvastam már olyan könyvet, amiről úgy éreztem, hogy megváltoztatja a világomat, és az pedig (persze volt több is, de témájában ez passzol ide) az Ivan Iljics halála volt. Az a fajta megvilágosodáshoz hasonlatos élmény itt nem volt meg. Sajnos hajlamos vagyok rá, hogy a legnagyobbnak tartott könyvekhez mérjek mindent, de ez van. A nagy hype miatt valami többet vártam. Az egzisztencialista beharangozás sem tett túl jót: igazából hatalmas újdonságokat nem olvastam, talán a legalapvetőbb életigazságok hangzottak el, amik remekül idézhetők blogokban és a fészbukon, de nem éreztem azt, hogy na, most aztán felforgatták a világomat. 
Egyszóval a könyv nagyon szép, megindító, elgondolkodtató, nem jön hasonló szembe az utcán gyakran. Az író stílusára sem lehet panasz, igazán igényesen ír. Ugyanakkor valami nálam hibádzik, azért annyira nem jó, hogy üvöltő zokogás közepette hangoztassam, hogy a világ legjobb könyve. Egyszóval a körülötte zajló hisztéria szerintem sok egy kicsit. S bennem sosincs ekkora ellentmondás: ha a könyv szerintem jó, azt egyértelműen érzem – mellette persze látom a hibáit is, csak egyszerűen el tudom őket fogadni, el tudok siklani felettük, nem zavarnak. Itt viszont nem ilyen egyértelmű a döntés. Persze lehetséges, hogy éppen ebben rejlik a regény titka J

Mindennek ellenére viszont azt mondom, ezt a könyvet mindenkinek ajánlom, egyszer mindenkinek el kell olvasnia, mert valószínű, hogy sokakban fog szemléletváltást hozni.

A szerző, John Green

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése